Weer:

windroos

 

windmolen

 

Downburst

 

 

Een Downburst kan onderverdeeld worden in een macro en microburst. Een microburst is een kleine, zeer intense windval die aan de grond resulteert in een sterke turbulentie. De duur van een microburst is meestal rond 5 tot 15 minuten. Een macroburst  duurt langer en schadespoor is breder.
Een microburst vormt zich wanneer de droge lucht in een storm op het hoogste niveau binnentreed. Deze lucht koelt dan snel, aangezien de vochtigheid in de lucht verdampt. De koude lucht wil namelijk niet boven de warme lucht blijven. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Dit speelt zich hoog in de wolken af. Koude lucht wil naar de oppervlakte , die zwaarder en dichter is dan de omringende lucht en daalt met grote snelheid.

(zie afbeeldingen)

 

 

 

De wind komt met grote snelheid aan de oppervlakte en leidt tot hoge windsnelheden. Met macro en/of mircoburst  kunnen windsnelheden van 160km per uur ontstaan!  Men spreekt ook wel eens van valwind

De wind verspreidt zich bij downburst horizontaal in alle richtingen. Dit soort winden en windsnelheden kan grote schade veroorzaken. Het schadespoor is meestal vele honderden meters tot enkele kilometers breed en is minder scherp begrensd.
Een Downburst wordt soms aangezien voor een windhoos. Bij een tornado en windhoos ontstaat echter een verticaal draaiende  en ook een indraaiende beweging van de lucht en niet horizontaal zoals hierboven beschreven.

 

 

 

weersverwachting